Samo Zdrowie

suplementy CaliVita

tel. 888 203 203
SamoZdrowie > O produktach > Ac-Zymes – pałeczki kwasu mlekowego

Wyniki prowadzonych badań pokazują, że bakterie Lactobacillus acidophilus hamują namnażanie się niektórych drobnoustrojów, ponieważ wytwarzają kwaśne środowisko niekorzystne dla patogenów, produkcją związki o działaniu antybiotycznym, zatrzymują substancje odżywcze. Przywrócenie równowagi drobnoustrojowej przewodu pokarmowego jest możliwe poprzez neutralizację związków toksycznych i hamowanie procesów gnilnych. Warto wiedzieć, że pałeczki kwasu mlekowego uczestniczą w procesie trawienia pokarmu. Zwiększają bio-dostępność białek, tłuszczów oraz niektórych składników mineralnych: miedzi, wapnia, żelaza, cynku, manganu. Posiadają także zdolność syntetyzowania niektórych witamin: m.in. niacyny, tiaminy, ryboflawiny, kwasu pantotenowego oraz obniżają poziom cholesterolu. Są bardzo skuteczne w leczeniu zakażeń grzybiczych, jak również wspomagają leczenie trądziku i innych problemów skórnych.

Regularne przyjmowanie suplementu Ac-Zymes, zawierającego pałeczki kwasu mlekowego między posiłkami, zapewni prawidłową pracę przewodu pokarmowego i czystość jelit.

Po obróbce enzymatycznej, pokarmy z żołądka przesuwają się do jelita cienkiego, w którym następuje główny etap trawienia, a w dalszej części jelita – wchłanianie już rozłożonych substancji. Powierzchnia jelita cienkiego dochodzi do 200 metrów kwadratowych! Zakończona milionami mikrokosmków wchłania wodę, produkty rozkładu białek, tłuszczów i węglowodanów oraz witaminy i składniki mineralne. Niestrawione resztki pokarmów trafiają do jelita grubego. Ta część przewodu pokarmowego stwarza bardzo korzystne warunki do rozwoju flory bakteryjnej, zarówno tej pożytecznej, jak i chorobotwórczej. Tylko przewaga tych pierwszych może utrzymać w zdrowiu nasze jelita. Jednak ich żywot w jelitach jest bardzo krótki (do 10 dni). Muszą być więc systematyczne dostarczane z zewnątrz z pożywieniem lub w postaci gotowych preparatów (AC-Zymes). Jeśli nie będzie ich w jelicie dostatecznie dużo, natychmiast rozmnożą się bakterie gnilne i grzyby, powodując nieprzyjemne objawy. Nauka nie zna żadnej odmiany bakterii Acidophillus, która byłaby szkodliwa dla ludzkiego organizmu. Oprócz wielu innych zalet, pałeczki kwasu mlekowego zapobiegają powstawaniu szkodliwych toksyn w jelitach i przyspieszając wypróżnianie, utrzymują je w czystości. Stąd też ich niezbędna rola w profilaktyce nowotworów jelita grubego, którego najczęstszą przyczyną jest długotrwałe zaleganie nie strawionych resztek w końcowym odcinku przewodu pokarmowego. Paradoksalnie, Acidophilus likwiduje nieprzyjemny zapach z ust, wywołany procesami gnilnymi w jelitach.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Comments are closed.