Samo Zdrowie

suplementy CaliVita

tel. 888 203 203
SamoZdrowie > O produktach > Garlic Caps, czyli czosnek z pietruszką

Wiele spośród produktów suplementacyjnych proponowanych przez CaliVita International mogłabym określić jako moje ulubione. Należy do nich Garlic Caps with Extra Parsley. Czosnek jest roślina korzenną o bardzo korzystnym działaniu na nasz organizm. Zawiera ponad 200 różnych substancji biologicznie aktywnych, takich jak: enzymy, witaminy, substancje mineralne, aminokwasy, związki siarki.

Główną substancją leczniczą czosnku jest glicyna o silnym działaniu antybiotycznym. Allicyna zostaje wytworzona podczas trawienia z alliny zawartej w roślinie.
Czosnek znany jest od stuleci jako roślina lecznicza; już w starożytnym Egipcie znano czosnek podawano go robotnikom pracującym przy budowie piramid, aby ochronić ich przed epidemiami wzmóc siły witalne.

Jestem lekarzem pediatrą i alergologiem. W swojej codziennej praktyce lekarskiej zalecam czosnek od wielu lat. Jest to wspaniały dar natury, zwłaszcza dla moich małych pacjentów cierpiących na alergie i przez to bardzo skłonnych do nawracających infekcji górnych dróg oddechowych. Dzieci przebywają ze sobą w dużych skupiskach, jak przedszkola czy szkoły, przez wiele godzin. Choroby infekcyjne, przeziębiania, anginy, zapalenia oskrzeli oraz choroby wirusowe, jak np. grypa, przenoszone się drogą kropelkową z dziecka na dziecko.
Bardzo skuteczne w zapobieganiu chorobom infekcyjnym jest profilaktyczne spożywanie, przynajmniej przez 2 miesiące po 1 kapsułce czosnku z pietruszką (Garlic Caps with Extra Parsley) w celu podniesienia odporności przeciwinfekcyjnej.

W preparacie Garlic Caps czosnek połączony jest z pietruszką, znanej od wieków w medycynie ludowej jako roślina moczopędna, stosowana przeciw kamicy nerkowej oraz regulująca pracę jelit.  Ekstrakty obu tych roślin zawarte są w kapsułkach żelowych, rozpuszczających się dopiero w jelicie cienkim. To eliminuje przykry zapach czosnku, który do tej pory powodował, że w obawie przed przykrym zapachem z ust wiele osób rezygnowało z tej cennej rośliny.

W moich rodzinnych przekazach jest informacja, że moja babcia, która jako młoda dziewczyna w początkach naszego wieku przebywała w Ameryce – spożywała duże ilości czosnku oraz nosiła czosnek zawieszony na szyi w postaci korali – aby ochronić się przed panującą ówcześnie cholerą, z dobrym zresztą skutkiem.

Przy pierwszych objawach infekcji polecam zwiększenie ilości przyjmowanych kapsułek do 3 dziennie ( rano, w południe i wieczorem) oraz dołączenie do tego witaminy C ( np. C Plus Flavonoids, Lion Kids C lub C 500) oraz mleczka pszczelego (Bee Power). Pozwoli to uniknąć brania antybiotyków, które powinny być zarezerwowane do leczenia najpoważniejszych infekcji.
Szafowanie antybiotykami tak modne obecnie, może doprowadzić do przykrych konsekwencji, w tym do dalszego obniżenia odporności przeciw infekcjom. W ten sposób tworzy się tzw. „błędne koło”.

Chcę się tu podzielić jednym bardzo istotnym spostrzeżeniem: czosnek z pietruszką w postaci Garlic Caps zalecam z dobrym efektem dzieciom skłonnym do nawracających zakażeń pasożytami jelit, takimi jak np. glisty, owsiki i lamblie. Są okolice Polski, gdzie schorzenia pasożytnicze u dzieci są bardzo poważnym problemem.

Muszę również wyznać, że czosnek pietruszka to podstawowe przyprawy stosowane przeze mnie w kuchni. Szczególnie też polecam czosnek pietruszkę w profilaktyce zdrowotnej dla osób starszych. Czosnek ma działanie przeciwmiażdżycowe poprzez korzystne oddziaływanie na gospodarkę tłuszczową, obniżanie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, polepszanie stanu naczyń wieńcowych serca, co poprawia ogólny stan serca. Czosnek poprawia również stan naczyń wieńcowych i usprawnia krążenie krwi w naczyniach mózgowych, naczyniach oczu i kończyn dolnych. Poprawia sprawność fizyczna i psychiczną.

Dr Krystyna Gawrońska
CALINEWS – rocznik 3 – nr 4 – kwiecień 1999

Niepachnący czosnek

„Niedawno ukończyłem 35 lat. Od dzieciństwa często leczę się z powodu powtarzających się infekcji dróg oddechowych. Ostatnio dowiedziałem się, że mam również podwyższone ciśnienie krwi. Lekarz poradził mi jeść codziennie 2 surowe ząbki czosnku. I tu pojawił się problem: moja praca to przede wszystkim kontakt z ludźmi, a czosnek ma tak „przyjemny zapach”. Aby się go pozbyć, próbowałem przyjmować preparaty dostępne powszechnie na rynku ( apteki, sklepy ze zdrową żywnością, zielarnie), ale niestety – zapach pozostał. Czy mam zrezygnować ze spożywania czosnku?”

Absolutnie nie!!!
Czosnek to znakomity pokarm dla serca: rozszerza naczynia krwionośne, obniża ciśnienie i lepkość krwi, polepsza zaopatrzenie mięśnia sercowego w krew, powoduje wyraźny spadek cholesterolu. Można go także nazwać strażnikiem płuc: skutecznie walczy z drobnoustrojami, rozkurcza mięśnie gładkie oskrzeli i działa wykrztuśnie. Dodany do codziennej diety potrafi wzmocnić nasz układ odpornościowy oraz podwyższyć ogólną sprawność, zarówno fizyczną, jak i psychiczną.

CaliVita opracowała preparat Garlic Caps with Extra Parsley, który powinien rozwiązać Pana problem.

W tym preparacie czosnek połączony jest z zielona pietruszką i jest umieszczony w specjalnie przygotowanych kapsułkach żelowych, rozpuszczających się dopiero w jelicie cienkim. Takie rozwiązanie gwarantuje prawie stuprocentowe wyeliminowanie niemiłego zapachu, przy zachowaniu wszystkich zalet leczniczych obu roślin.

Aby wspomóc działanie zdrowotne tego daru natury warto połączyć go z Super Koenzym Q10 Plus, a także ze zmianą trybu życia i niektórych nawyków dietetycznych.

Dr Małgorzata Miktus
CALINEWS – rocznik 2 – nr 5 – maj 1998

Kup teraz Garlic Caps za 37 zł

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Comments are closed.