Samo Zdrowie

suplementy CaliVita

tel. 888 203 203
SamoZdrowie > Skład suplementów > Mangostan – ZENTHONIC

Jakie korzyści dla nas wynikają z picia soku z mangostanu?

Notaki zachowane z przed kilkudziesięciu lat wskazują na to, iż owoc mangostanu był bardzo ceniony przez tradycyjną medycynę chińską oraz indyjską. Pierwsze zapiski o stosowaniu magostanu w medycynie wschodu pojawiły się w księgach dynastii Ming (1268-1644). Także europejscy badacze potwierdzili wyjątkowe korzyści płynące ze stosowania mangostanu. Niestety przez długie lata świat zachodni nie znał zalet mangostanu. Zachodni badacze przez długie lata skupiali się na rodzimych roślinach. Jednak ostatnie badania skupiły się wokół roślin egtzotycznych. Powodem tego są biologicznie aktywne właściwości zawartych w nich składników, zwanych ksantonami. Spośród ponad 200 poznanych obecnie ksantonów występującym w środowisku naturalnym, około 40 znajduje się właśnie w mangostanu.
Kasantony posiadają liczne właściwości bioaktywne. Badania wykazały oddziaływanie ksantonów na różne gatunki bakterii, np Staphylococcus aureus, Interococci, Salmonella, HElicobacter pylori i Enterococci. Mangostan posiad także silne właściwości antyoksydacyjne oraz zdolność kontrolowania przez ksantony mechanizów biochemicznych, prowadzących do licznych zapaleń. Przewlekłe zaplenia zostały uznane za przyczynę poważnych schorzeń (np. choroby układu krążenia, cukrzyca). Badania medyczne potwierdzają również fakt, iż wolne rodniki są prawdopodobnie przyczyną poważnych dolegliwości zdrowotnych.
Utlenienie cholesterolu krążącego w lipoproteinach o niskiej gęstości LDL jest pierwszym krokiem do tworzenia się płytki miażdżycowej, którą jest podstawową przyczyną zawałów oraz udarów mózgu. Badania austarlijskiego kardiologa wykazało, że alfa-mangostyna – jeden z ksantonów mangostanu hamuje utlenianie LDL. Natomiast gamma – mangostyna wykazuje silniejsze działanie antyoksydacyjne, niż witamina E, która jest uznawana za jeden z najważniejszych antyoksydantów. Kolejne badania wykazały, iż spośród 27 badanych owoców, działanie antyoksydacyjne owocu jest jednym z najskuteczniejszych.
Wyniki badań nad właściwościami antyoksydacyjnymi mangostanu w połączeniu z wiedzą dotyczącą wpływu wolnych rodników na powstawanie chorób udowadnia, iż mangostan powinien znaleźć się w codziennej diecie każdego z nas.

Jak go stosować?

Aby odczuć korzyści wynikające z jego stosowania, zaleca się jego stosowanie przez przynajmniej 3 miesiące, ponieważ to najkrótszy okres czasu, aby zostały zauważone pozytywy. W zależności od organizmu, niektóre osoby szybciej zauważą zmiany, inne później. Wyniki stosowania mangostanu są również uzależnione od sposobu dawkowania. Im bardziej regularne stosowanie, w odpowiednich dawkach tym bardziej widoczne efekty. Regularność stosowania soku, jest równie ważna jak jego ilość, gdyż uzyskanie przez ksantony odpowiedniego poziomu we krwi i tkankach zależy od systematyczności w stosowaniu jak i od wielkości dawek w ciągu dnia. W przypadku składników skoku z mangostanu można określić tzw okres półtrwania, podczas którego będą one obecne we krwi oraz tkankach zanim zostaną wykorzystane przez organizm i wydalone. Okres półtrwania to miara czasu, jaka upłynie zanim połowa przeciętnej ilości zostanie wydalona z organizmu. Zatem jeśli okres półtrwania ksantonów w organizmie wynosi makisymalnie 5 godzin to oznacza, że po 5 godzinach od momentu przyjęcia 50% tego, co zostało spożyte przez organizm zostanie wykorzystane i wydalone. W ciągu kolejnych 5 godzin jeśli nie przyjmiemy kolejnej porcji ksantonów, ich pozostałe 50% także zostanie wykorzystane i usunięte przez organizm. Daltego najlepsze efekty uzyskuje się przyjmując dziennie 2-6 łyżek w 3 porcjach.
Sok z mangostanu jest skutecznym środkiem profilaktycznym.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Comments are closed.