Samo Zdrowie

suplementy CaliVita

tel. 888 203 203
SamoZdrowie > O produktach > Selen – strażnik zdrowia

Badania prowadzone w latach 50. wykazały pozytywny wpływ tego pierwiastka na funkcjonowanie wątroby oraz zachamowanie rozwoju guzów wątroby. Selen powoduje, że organizm produkuje antyciała, czyli ochronę w przypadku pojawienia się infekcji

Poraz pierwszy na szeroką skalę selenu zaczęto urzywać w latach 60. w Nowej Zelandii.
W Japonii, gdzie średnie spożycie selenu wynosi około 500 mcg dziennie, współczynnik zachorowalności na raka jest 5 razy mniejszy niż w innych krajach, gdzie ludzie przyjmują z pożywieniem połowę tej dawki.
Earl Mindell w książce Biblia Młodości pisze, iż liczba zgonów spowodowanych chorobą nowotworową ma związek z zwartością selenu w codziennej diecie. Mała zawartości tego minerału w codziennej diecie powoduje, wzrost zachorowań na horoby nowotworowe.
Naukowcy stwierdzili też, iż osoby zdrowe mają znacznie wyższy poziom tego pierwiastka w porównaniu z osobami chorymi na raka. Wiele badań wskazuje na to, że selen osłabia działanie substancji rakotwórczych.
Zespół Kliniki Hematologicznej w Krakowie udowodnił, że selen unieczynnia aflatoksyny co chroni komórki przed rakotwórczym działaniem tych trucizn – mykotoksyn. Selen wpływa również niszcząco na pleśnie, które je produkują.
Jesli przebywmy w wilgotnym lub mokrym klimacie lub pomieszczeniach powinniśmy wzmogacić naszą dietę o ten pierwiastek.
Pierwiastek ten powinny również przyjmować kobiety w ciązy i matki karmiące piersią.

Okazuje się również, że im bardziej dbamy o glebę, tym więcej traci ona selenu. Wypłukuje go woda, wywiera wiatr i wciąż go ubywa. Zawartość selenu w diecie w decydującym stopniu zależy od zasobności gleby w ten pierwiastek. Niestety znaczna część Europy jest uboga w selen. Nadmierne sztuczne nawożenie gleby oraz kwaśne
deszcze w znacznym stopniu redukują pochłanianie selenu przez rośliny i zwierzęta. Ujemny wpływ na przyswajalność tego pierwiastka ma też zniszczenie pożywienia metalami ciężkimi . dieta bogata w
antyoksydanty w tym witaminę E, A, C poprawia wchłanialność oraz wykorzystanie selenu w ustroju.
Niedobór selenu w diecie może zaburzać funkcje obronne organizmu i objawiać się zwiększoną podatnością na infekcje, cięższym ich przebiegiem oraz wydłużeniem okresu zdrowienia. Zbyt mała ilość selenu jest odpowiedzialna za nasilenie procesów zwyrodnieniowych, reumatycznych, zapalnych, zwiększone ryzyko miażdżycy i chorób nowotworowych.

SKUTKI NIEDOBORU;
depresja
miopatia
dystrofia
zwapnienia mięśni
zaburzenia skurczu mięśnia sercoweg
zwyrodnieniom naczyń krwionośnych
choroby Keshana
impotencja
spadek witalności
Obniżony poziom selenu występuje przy nowotworach, łuszczycy, chorobie wieńcowej, zawale serca, reumatoidalnym zapaleniu stawów oraz prostacie.

Selen zapobiega takim chorobom u dzieci jak : dystrofia mięśniowa Duchenne’a, dystrofia mięśniowa Beckera. Obie choroby mają podobny przebieg powodując przewlekłą degenerację mięśni.

Każda reakcja zapalna powoduje utlenianie się tłuszczy w naszym organizmie, podanie do diety selenu oraz innych przeciwutleniaczy, może znacznie złagodzić bóle reumatyczne, sztywność stawów i dolegliwości artretyczna

Selen zapobiega rozwojowi chorób oczu, jest pomocny przy leczeniu chorób o podłozu alergicznym.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Selen - strażnik zdrowia, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Comments are closed.